maandag 28 september 2009

Semperoper Dresden


Ergens las ik als je in Dresden de Semperoper(Saksische Staatsopera) niet gezien hebt, hetzij een voorstelling of op z’n minst een rondleiding hebt gehad, dan ben je niet in Dresden geweest.
Het is een van de mooiste muziektheaters ter wereld en het is vernoemd naar zijn bouwmeester Gottfried Semper, die het in 1841 voltooide.
Vanaf 1843 was Richard Wagner er als kapelmeester aan verbonden.
In 1869 werd het door een brand verwoest en tussen 1871-1878 volgens het originele bouwplan weer opgebouwd door Manfred Semper, de zoon van Gottfried Semper.
Tijdens het bombardement van Dresden werd het gebouw verwoest en werd eerst weer in 1977 herbouwd, ook nu weer volgens het originele bouwplan van Semper en op 13 februari 1985, precies 40 jaar na de verwoesting werd het operagebouw voor de derde maal in gebruik genomen.
Op het plein voor de opera (Theaterplatz) staat het standbeeld van Koning Johann Van Sachsen, hij regeerde van 1854 – 1873. Naast zijn politieke taken hield hij zich ook bezig met literatuur, onder het pseudoniem Philalethes (“vriend van de waarheid”) vertaalde hij Dantes “Divina Commedia” (De Goddelijke Komedie).
Bij de hoofdingang zetelen links en rechts respectievelijk Goethe en Schiller, de “koningsdichters” zitten hier met reden, zij herinneren aan de tijd dat de tweede Semperopera ook als toneeltheater dienst deed.


Natuurlijk hebben wij ook een rondleiding in het gebouw gehad. Hieronder enkele foto’s van het interieur met een koninklijke uitstraling. De foto hieronder laat de koninklijke loge zien.


Een blik in de foyer en op een plafonddetail.





Tenslotte nog twee wandversieringen


Tijdens de feestweek van Dresden kreeg je een beetje de indruk hoe de “High Society” eruit gezien heeft, wanneer ze een bezoek aan de opera brachten. Ze flaneerden vanaf het Brülsche Terrasse langs de Elbe over de Theaterplatz naar de Semperoper, maar daarover een andere keer meer.
Hieronder alvast een klein voorproefje.



jeer 2009